Qtopia Queer Arts Festival Nijmegen

Nijmegen 4 - 20 oktober 2019

JIRO GHIANNI

JIRO GHIANNI
Categorie Expositie
Serie ‘New Hair in Strange Places’
Serie ‘Retrospectief’

Kunstenaar Jiro Ghianni zelfportret, Locatie de Klinker

 

Over de kunstenaar

Jiro Ghianni (1975), multimediaal visueel kunstenaar die als eerste multimediale genderrobot kunstinstallaties maakte, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Als queer, gendervrije transman en prominent transactivist van ’t eerste uur was Jiro was de initiatiefnemer van het TranScreen Amsterdam Transgender Filmfestival, ontwierp het Nederlandse logo voor biseksualiteit, maakte deel uit van het feministisch Zsa Zsa Zine-collectief, presenteerde op de legendarische Queers and Comics-conferentie in 2015 in New York, werkte aan veel LHBTI-emancipatieprojecten als keurige academische onderzoeksassistent en deed tegelijkertijd naakt-performances in rokerige kraakpanden. Jiro publiceert momenteel een webgids over cruising voor transmannen. Hij is nu vooral bekend als de maker van The Bosoms: merkwaardige transman-strips over zijn boezems die uit het ziekenhuis zijn ontsnapt. Sinds enkele jaren doet Jiro alsof hij aan zijn magnum opus, een graphic novel, werkt. Zijn werk is verschenen in VPRO magazine, ExpresZo, verscheidene kunsttentoonstellingen wereldwijd, enkele papieren boeken en online.

Over de expositie
In de Klinker is een retrospectief te zien van het werk van Jiro Ghianni. Bijna twee decennia lang maakte Jiro onder het pseudoniem Joli(e) interactieve multi-media kunst en abstracte animatiefilms rond het thema seksualiteit en gender. Behalve enkele films, is er ook geheel nieuw fotowerk te zien in de serie “New hair in strange places” en een flink arsenaal aan strip avonturen die de bezoeker rustig door kan lezen.

Sinds zijn transitie kan de zelfbevlekkende pretentie van de kunstwereld hem niet meer deren en gaat Jiro geheel zijn eigen gang, als enige openlijke transgender striptekenaar van Europa. Zonder slachtofferachtig gezeur over operaties en emancipatie, maar mét plagerig tegengeluid. In de queer strips van transgender tekenaar Jiro heerst de ‘Suspension of disbelief’. Zijn boezems, die uit het ziekenhuis zijn ontsnapt, nadat zij van hun transman verwijderd zijn, verkeren in een parallel universum waar lichaamsdelen zelf hun eigen gender mogen bepalen. 
  

Website & Social media
https://jirosworld.exto.nl

www.twitter.com/thebosoms
www.facebook.com/thebosoms

 
Locatie Eetcafe de Klinker

Doorlopende expositie van 29 september tot en met 14 oktober

Gesprek met Jiro Ghianni

Wat is queer (kunst) en welke pijnlijke ideeën bestaan hierover in onze maatschappij? Wat betekent het wanneer fondsen en culturele instellingen bezig zijn met inclusiviteit? Waarom blijkt het vaak dat “diversiteit” slechts een afvink-hokje is voor een goed imago en niet een streven naar de (ongemakkelijke) erkenning van onderdrukkende machtsstructuren, respectvolle omgang met elkaar en radicale rechtvaardigheid? Kunstenaar Jiro Ghianni en artistiek onderzoeker Luca Soudant gaan in gesprek over geïnstitutionaliseerde censuur van uitingsvormen die te maken hebben met queerheid en queer zijn/leven. Ook gaan ze in op Ghianni’s werk, zijn artistiek proces en hoe het getoonde werk tijdens Qtopia tot stand is gekomen. 

What is queer (art) and which painful ideas exist about this in our society? What does it mean when funds and cultural institutions are working on inclusivity? Why does it often seem that “diversity” merely functions as check-box for a good image and not a dedication to the (uncomfortable) acknowledgement of oppressive power structures, respectful encounters and radical justice? Artist Jiro Ghianni and artistic researcher Luca Soudant will have a conversation about institutionalised censorship of expressions that are related to queerness or queer being/lives. Also, they will go deeper into Ghianni’s work, his artistic process and how the exhibited work during Qtopia came into being. 

Locatie Eetcafe de Klinker

Datum: 13 Oktober

Tijd: start om 13:00

Voor beheer, statistieken en/of social media maakt deze site gebruik van cookies.