Qtopia Queer Arts Festival Nijmegen

Nijmegen 4 - 20 oktober 2019

DISCOBAL

DISCOBAL

Discobal

Locatie: Extrapool
Editie 1: Gender
Vrijdag 12 oktober 2018
Deur open: 20.30 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree: Gratis

Voor het performancekunstprogramma Discobal nodigen we kunstenaars uit om te reflecteren op moderne vraagstukken uit de maatschappij. Discobal komt voort uit een totale verbazing over de moderne digitale wereld, met digitale bubbels, nepnieuws en heel veel schermpjes. Een tijd waarin trollen en nepnieuws het publieke debat degraderen, en inhoudelijke relevante discussies vervlakken.
Als reactie hierop wil Extrapool kunstenaars uitnodigen, die vanuit een eigen noodzaak of fascinatie hier een geheel eigen geluid tegenover zetten. Kunstenaars gebruiken sinds jaar en dag fictie om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen en een alternatieve werkelijkheid te creëren. Voor Discobal behandelen kunstenaars verschillende thema’s die de gemoederen on- en offline hoog doen oplopen.

Welke rol kan de kunstenaar hebben in een door de media gedomineerde wereld? En hoe kunnen middelen als fictie en humor in de vorm van kunst ingezet worden om de discussies te ontstijgen en weer zicht te krijgen op dat wat ertoe doet?

In de eerste editie behandelen we het thema gender. Geheel toepasselijk is het programma onderdeel van het Qtopia festival.

Deelnemende kunstenaars:

Aurélien Lepetit
Aurélien Lepetit is een van oorsprong Franse, in Amsterdam werkzame visuele kunstenaar en performer. Vanuit een interesse naar de esthetiek van beweging en de normativiteit van schoonheidsidealen bevraagt Lepetit wat mannelijk en wat vrouwelijk is in een heteronormatieve samenleving. Niet zelden zonder humor bestudeert hij hoe grenzen van het lichaam, seksualiteit en gender op te rekken zijn. Geïnspireerd op zijn residentie in Azerbeidzjan ontwikkelt Lepetit voor Discobal de performance “Menswear”, waarin hij het lichaam gebruikt als een cluster van mannelijke stereotypen en schoonheidsidealen, aangedreven door de sportschoolcultuur binnen een dictatoriale samenleving. De uitvoering wordt gedaan door performer Xenia Perek.
www.aurelienlepetit.com

Julius Thissen is een beeldend kunstenaar en onderzoeker. In zijn werk creëert hij performances die de diepgewortelde mannelijke stereotypes in popcultuur onderzoeken, gelinkt aan de prestatiecultuur en de invloed van sociale verwachtingen op ons gedrag. Hiermee probeert hij verhalen te creëren die presteren, representatie en falen onderzoeken. http://studiojuliusthissen.com/

Mavi Veloso werd geboren in São Paulo, Brazilië en woont momenteel in Amsterdam, waar ze de Master Of Voice aan het Sandberg Instituut volgt. Ze werkt met verschillende disciplines, waaronder performance, dans, theater, film, trans, drag, mode en grafisch ontwerp. Voor Discobal zal ze haar performance QUASE SHOW tonen. http://maviveloso.tumblr.com/

Als onderdeel van het Qtopia festival is vanavond naast het programma van Discobal werk van Mary Janssen in Extrapool te zien. http://maryjanssen.nl/

Voor beheer, statistieken en/of social media maakt deze site gebruik van cookies.