Qtopia Queer Arts Festival Nijmegen

Nijmegen 4 - 20 oktober 2019

EDITH MEIJERING

EDITH MEIJERING
Categorie Expositie 

Serie Project Role Play
Verborgen seksuele fantasieën in beeld

Over de kunstenaar

Edith Meijering (Deventer, 1962) studeerde af aan de Christelijke Kunstacademie te Kampen in 1989. Haar werk maakt deel uit van meerdere exposities in binnen- en buitenland. Ze exposeerde onlangs in de Hardanger Art Galerie in Utne, Noorwegen, als gevolg van een Artist Residence. Jeff von D heeft hier de prachtige film SHE the movie bij gemaakt.

Haar Zutphense atelier is niet alleen een werkplaats waar haar veelzijdige oeuvre tot stand komt, maar ook een magische plek waar ze coacht, doceert, en bevlogen over haar werk kan vertellen.

Over het werk
Edith Meijering onderzoekt vragen rondom waarnemingen in menselijk gedrag. Zij vindt inspiratie in de low-culture, internet en sociale clichés. Zij verbindt deze met de grote thema’s in de beeldende kunst: leven, dood en lijden. De frisse en fruitige atypische kleuren trekken de aandacht, maar werken vertragend in het laten binnenkomen van de betekenis van het werk.

Het gebruik van het materiaal, de dunne verf laat het tekenachtige doorschijnen en maakt het kwetsbare achter de façade zichtbaar.

Juist op het gebied van de persoonlijke relaties, emoties en sex. Oorspronkelijk een privédomein, waarbij zou je verwachten dat binnen de intimiteit een mens naakt en authentiek zou durven zijn. Daarentegen floreert hier het rollenspel bij uitstek. Identiteiten zijn persoonlijke constructies in deze Facebook generatie. Meijering toont de scheurtjes in de maakbare façades. Het tragische en het groteske is gelijktijdig zichtbaar. Paradoxaal lijken we het meest vrij en authentiek in de rol waarbij we iemand anders spelen.
Over de serie Project Role Play
Middels interviews en observaties die Edith Meijering beeldend vastlegt, onderzoekt Edith de grens tussen fantasie en werkelijkheid, zij vraagt zich wat er gebeurt met de geïnterviewde op het kantelpunt tussen droom en daad en toont ons het sublieme moment wanneer er grensoverschrijdingen plaatsvinden. De interviews zijn opgetekend in de ongecensureerde en onpersoonlijke pornografische beelden die men met een druk op de knop wel ergens op het web kan vinden. Wie de teksten echter gaat lezen, hoort de stem van de geïnterviewde als een voice-over door de beelden heen.

 De toeschouwer wordt deelgenoot gemaakt van de twijfel, de zelfveroordeling, schaamte en schurende opwinding. Het verhaal met de beelden samen maken de grens zichtbaar en voelbaar tussen de driften en denkbeelden die horen bij hoe iemand is opgevoed.

Role Play
Edith MeijeringOver de ‘Live Sessies’
Een serie schetsen die Edith Meijering op locatie naar levend model heeft getekend en behoren bij de expositie Project Role Play.

Edith Meijeing

Over de serie ‘Voorbij de façade’

Rob Smolders schreef het volgende: ”Zij observeert, luistert en brengt in beeld wat onder een verstikkende deken van fatsoen verborgen moest blijven. Daar ligt haar diepste wens: te doorgronden wat mensen uitspreken en wat ze tot elke prijs willen verzwijgen. In dat spanningsveld komen angsten en fantasieën aan de oppervlakte, mooie en lelijke dingen, modieuze dingen van nu en motieven die eeuwig terugkeren in de geschiedenis.”

Voorbij de Facade
Edith Meijering

Over de serie Openbaar Kunstbezit ‘Ubermahlüngen’
Edith Meijering: “Nieuwsgierigheid is wat mij drijft en kennis te verwerven, en het (ooit zondig) verlangen naar vreemde en nieuwe zaken.

Met veel plezier werk ik de laatste tijd met het onderwerp collage. Uitgangspunt zijn beelden uit de kunstgeschiedenis, platen uit openbaar kunstbezit die ik bewerk. Door middel van het bijplakken van andere beelden of door tekenen en schilderen verander ik de oorspronkelijk betekenis van een werk.”

Edith Meijering

Website & Social Media
www.edithmeijering.nl
www.facebook.com/edithmeijeringkunst
www.instagram.com/edith_meijering
www.pattymorgan.net/edithmeijering
www.ello.co/poespas

Locatie Kunstmagazijn
Serie Project Role Play  
Film SHE the movie van Jeff von D Motion Pictures |
Serie ‘Live sessies’
Serie ‘Voorbij de façade’

Doorlopende expositie van 29 september tot en met 14 oktober


Locatie Het Roze Huis

Serie ‘Voorbij de façade’

Openingstijden Roze Huis
Zaterdag 29 september 11.00 – 16.00
Zondag 30 september 11.00 – 16.00
Vrijdag 12 oktober 11.00 – 16.00
Zondag 14 oktober 11.00 – 16.00


Locatie Cafe de Plak
Serie Openbaar Kunstbezit ‘Ubermahlüngen’
Doorlopende expositie van 29 september tot en met 14 oktober

Voor beheer, statistieken en/of social media maakt deze site gebruik van cookies.